Ани Манева

БЛОГ

SEO копирайтър

За много от нас есента е любимият сезон. И макар дните да стават по-къси, студени и дъждовни, хората обичат чувството на носталгия, което тя ги кара да изпитват. Тоновете узрели плодове, тиквените лакомства с канела, ароматът на греяно вино, фантастичните краски в короните на дърветата и приятната топлина на слънцето просто правят есента най-уютното и прекрасно време от годината.

Но дори да не сте сред най-големите ѝ фенове, тези три факта вероятно ще ви изненадат и вдъхновят да приемете по-лесно настъпващите промени.

1.Цветовете на листата и падането им зависят от слънцето

SEO копирайтър

SEO копирайтър

Замисляли ли сте се защо през есента широколистните дървета се обагрят в различни палитри? Всъщност учените отдавна търсят отговор на този въпрос.

Част от тях смятат, че цветове са там през цялото време, но остават скрити в очакване на подходящи условия, за да изпъкнат. През пролетта и лятото листата са пълни с хлорофил, естествен химикал, който ги прави зелени. Но когато слънчевата светлина е по-малко, нивата на хлорофил намаляват, а зеленият цвят избледнява. Това им позволява да покажат истинския си цвят. Така че те са естествено червени, жълти, оранжеви и лилави – зеленото просто е доминиращо през по-голямата част от годината. И тъй като са изложени на оскъдно слънцегреене, започват да произвеждат хормон, който ускорява растежа на клетките между стъблото и листото. В следствие на това удебеляване, то е принудено да падне.

2. Глобалното затопляне възпрепятства настъпването на есента

SEO копирайтър

м

Ако с нетърпение очаквате есенната феерия от цветове и листопада, по-добре да дадете своя принос в борбата с изменението на климата. В научните среди се коментира обезпокоителната тенденция, че глобалното затопляне възпрепятства настъпването на есента. Цветовете на листата са силно повлияни от температурата, светлината и количеството валежи. Когато времето остава топло твърде дълго, това пречи на листата да покажат естествените си нюанси, докато следват жизнения цикъл на сезоните.

3. През есента копнеем по-силно да се влюбим

Откривате ли, че есента ви кара да искате да се гушкате със значим човек? Е, не сте единствени. Изглежда по-студеното време кара хората да търсят близост с другите повече от всякога и запалва желанието им да намерят партньор, така че да не бъдат сами през зимата.

Дори в традиционната ни култура с приключването на стопанската година, след края на лятото, се организирали много от селските празници. Те имали важна роля в живота на българите и били една от формите на социално общуване. В центъра на селището, на мегдана, се организирали събори с много музика, песни и танци. Тук се предавало умението за игра от старото на новото поколение. Тук се запознавали младите, а родителите избирали снахите и зетьовете си.

Древногръцки мит пък разказва, че когато Хадес (богът на подземния свят) се влюбил в Персефона, той я отвлякъл, за да властват заедно в царството му. Това натъжило толкова много майка ѝ Деметра (богиня на земеделието, плодородието и зараждащия се живот), че тя накарала всички култури на земята да заспят, докато дъщеря ѝ се завърне, за да отбележи началото на пролетта.

SEO копирайтър

SEO копирайтър

Знаете ли кое е най-хубавото качество на сезоните? Това, че се сменят. Потърсете вашия начин да се насладите на красотата на настъпилата есен, докато това все още е възможно, и останете позитивни – топлите дни ще се завърнат!

м

Допълнителни бележки:

(1). В свое изследване Емили Хабинк от Университета на Северна Каролина установява, че с наближаването на есента дърветата започват да разграждат зеления пигмент в листата си и преразпределят съдържащите се там хранителни вещества към ствола и корените. По този начин оцеляват през зимата, когато слънчевата светлина е оскъдна. (Виж източници по-долу).

(2). Други изследователи предполагат, че тези пигменти действат като антиоксиданти – биохимични вещества, които помагат на дърветата да се борят със суровите условия. Но когато не разполагат с време за плавно преминаване от лято към зима, каквото есента им осигурява, те не могат да активират защитните си механизми. Листата им окапват, още докато са зелени, и дърветата остават изложени на силно стресираща среда от ярка светлина и ниски температури. (Виж източници по-долу).

ПОЛЗВАНИ ИЗТОЧНИЦИ:

GardeningKnowHow.com

Nature.com

BBC earth

м

Ако търсите журналист или SEO копирайтър, вие сте на правилното място – свържете се с мен!

м

ПРЕГЛЕДАЙТЕ И ТЕЗИ ЗАГЛАВИЯ В БЛОГА:

Професионален копирайтър – защо квалификацията е важна?

3 полезни съвета, преди да потърсите копирайтинг услуги

Що е то копирайтинг и защо е важен за (онлайн) маркетинга?

5 добри причини да работите с копирайтър фрийлансър

Топ 3 SEO статии от моята визитка

РАЗГЛЕДАЙТЕ И ТУК:

Autospot / blog

Lifestyle.bg / публикации