Ани Манева

БЛОГ

София - копирайтинг вдъхновение

Като вид писателска професия, копи маркетингът също се нуждае от вдъхновение, за да бъде ефективен. Лично аз откривам моя пламък всеки път, когато се разхождам из София. Интересен град. Богата история, многопластова култура, красиви сгради. Вижте!

КЪЩАТА НА ЯБЛАНСКИ

m

Сецесион в София - къщата на Димитър Яблански и копи маркетинг.
Сецесион в София – Къщата на Яблански, построена по проект на австрийския архитект Фридрих Грюнангер, 1907 г.

m

Димитър Яблански, родом от с. Ябланица, е виден финансист и политик, член на Революционния комитет на Левски. През 1893 г. завършва държавни и стопански науки в Париж.

Участва в Народната партия и става кмет на София (1897 – 1899). По това време общинските приходи се увеличават значително. Започва електрифицирането на столицата и прокарването на трамвай, извършва се мащабна регулация на града. По-късно Яблански е министър на обществените сгради, пътищата и благоустройството на Царство България.

През 1955 г. къщата е обявена за недвижима културна ценност, но е национализирана и до 1991 г. в нея се помещава Посолството на Китайската народна република.

След реституирането и, къщата е разграбена, а оригиналните елементи в интериора са унищожени.

Със заповед Столична община задължава новия собственик да я реставрира в нейния първоначален вид. Но затварянето на ажурните огради от ковано желязо с табли, прави сградата напълно недостъпна за обществото. Днес функционира като частен клуб и липсва дори табела, означаваща историята на уникалната къща. История, която принадлежи на всички нас. 

m

Елемент от фасадата
Орнамент на фасадата

m

УЛИЦА „ШИШМАН“

Романтика в съвременна София - ул. "Шишман" и копи маркетинг
Романтика в съвременна София – ул. „Шишман“ след майски дъжддоза вдъхновение за копи маркетинг

m

УЛИЦА „Г. РАКОВСКИ“

Ул. "Раковски" със запазени къщи от 30-те години на XX век.
Ул. „Раковски“ със запазени къщи от 30-те години на XX век

m

ПЛОЩАД „СВ. СЕДМОЧИСЛЕНИЦИ“

Площад "Св. Седмочисленици", къщи от Стара София по "Шишман"
Площад „Св. Седмочисленици“, къщи от Стара София по „Шишман“

m

Научете повече за духа и културата на следосвобожденска София от моята статия Софийската къща, когато „столица“ означава много!

m

Ще се радвам, ако сте се вдъхновили за нови и успешни копи маркетинг стратегии. В случай че се нуждаете от нещо повече, свържете се с мен. Нека аз имам грижата за това.

m

Снимки: Личен архив

СВЪРЗАНИ СТАТИИ:

Софийската къща, когато „столица“ означава много!

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Autospot / blog